Fixed Price Projects          Flexibele IT oplossingen

Software op maat              Web Applications

21

Het is algemeen bekend dat aan de top van de IT-wereld de salarissen erg royaal zijn. Vergeleken met de meeste andere sectoren, krijgen de hogere functies in de IT-branche beter uitbetaald. Is dit echter ook het geval bij de lagere functies binnen de IT-sector? We nemen hieronder verschillende situaties onder de loep en trekken, op basis van de gegevens van SD Worx, een loonadministratiebedrijf, een aantal conclusies.

 

Een kijkje onderaan de ladder

De stelling dat in de IT-wereld het grote geld voor het oprapen ligt, is zeker waar maar gaat niet altijd op. Als u onderaan de ladder begint, dan moet u zelfs bereid zijn om geld in te leveren. We zullen een voorbeeld geven.

 

De gemiddelde kantoormedewerker verdient 35.794 euro bruto per jaar. Een IT-medewerker in hetzelfde bedrijf verdient jaarlijks echter een bedrag van 42.334 euro. Dezelfde IT-medewerker in de IT-sector verdient echter minder dan beiden op jaarbasis: een bedrag van 37.832 euro.

 

Maar ook na een promotie zul je binnen de IT-sector nog steeds niet hetzelfde verdienen:

 

Een specialist buiten de technologie sector haalt gemiddeld 48.153 euro bruto per jaar binnen terwijl een IT-specialist het met gemiddeld 45.488 euro bruto moet doen. Ook in andere, lagere functies gaat de regel op dat u voor dezelfde functie in een andere sector meer zult verdienen.

 

Hoe zit het met de senior specialisten?

 

Een senior specialist is iemand met ruime werkervaring, scholing en kwalificaties. Is dit het niveau waar de IT-branche als meest gunstige branche naar voren komt? Niet echt, de verschillen worden zelfs groter. Een senior IT-specialist verdient gemiddeld 77.250 euro bruto per jaar. Is deze zelfde persoon werkzaam binnen de IT-sector, dan ligt het gemiddelde bruto loon “slechts” op een bedrag van 70.711 euro bruto op jaarbasis.

 

Als IT’er bent u, als u niet onderdeel uitmaakt van de directie of het hogere segment, beter af bij een bedrijf buiten de IT-sector. Mocht u echter wel dit niveau hebben bereikt, dan zal werken in de IT-sector zeker haar vruchten afwerpen. Het gemiddelde bruto loon voor het hogere segment is 81.635 euro per jaar; buiten de IT-branche ligt dit gemiddelde echter een stuk lager.

 

Bent u een niet-IT’er, dan kan de IT-sector juist weer wel aantrekkelijk zijn, aangezien deze functies relatief beter betaald krijgen. Nu moet u wel realiseren dat deze conclusies zijn gebaseerd op de gemiddelde vaste bruto jaarsalarissen waarbij bonussen en secundaire voordelen niet worden meegerekend.  Bovendien worden managers en consultants, welke vaak niet direct werkzaam zijn voor een IT-bedrijf, maar als extern persoon worden ingehuurd, niet meegenomen in deze beschouwing.

Actions: E-mail | Permalink |