Fixed Price Projects          Flexibele IT oplossingen

Software op maat              Web Applications

01

Draait u een legale versie van Windows 7 of Windows 8.1 en heeft u de upgrade mogelijkheid naar Windows 10 gekregen? Zo ja, dan wilt u eerst een aantal zaken weten voordat u akkoord gaat. Uw systeem moet natuurlijk wel compatibel zijn met de nieuwe versie van Windows en op het gebied van privacy veranderen een aantal dingen. Hieronder treft u een overzicht van zaken waar u rekening mee moet houden.

1. Update naar Windows 10 enkel mogelijk met bijgewerkte versie van Windows 7 of 8.1

 

Voordat u de mogelijkheid krijgt om naar Windows 10 te updaten, zult u eerst uw Windows 7 of Windows 8.1 installatie bijwerken. Dat betekent dat u in ieder geval Service Pack 1, in het geval van Windows 7, zult moeten installeren of, in het geval van Windows 8, de overstap naar Windows 8.1 moet maken voordat u kunt beginnen met de installatie van Windows 10. Daarnaast is de update nog niet beschikbaar voor Windows Phone en Windows RT systemen.

 

2. Is uw systeem compatibel met Windows 10?

 

Windows 10 is ontworpen om met zeer minimale systeemvereisten (1 GHz CPU, 1 GB RAM geheugen, 16 GB harde schijf ruimte en een scherm dat een resolutie van 1.024 bij 600 pixels ondersteunt) te functioneren. Het is echter aan te raden om van te voren eerst de Get Windows 10-app te draaien voordat u de overstap maakt. Het kan zijn dat bepaalde hardware in uw systeem niet geschikt is voor Windows 10 en dit kunt maar beter van te voren weten.

 

3. Het uitvoeren van de update kost tijd

 

Voor het updaten van uw systeem naar Windows 10 kunt u beter maar eventjes gaan zitten. Het downloaden van de installatie zal, afhankelijk van uw internetverbinding, minimaal een paar uur duren. Daarnaast kost het installeren van de update ook een paar uur.

 

5. Een maand de tijd om terug te keren naar de oude Windows

 

Heeft u spijt van de overstap naar Windows 10? Zorg ervoor dat u dan binnen een maand gebruik maakt van de ingebouwde terugkeer functie. Zo niet, dan zult u PC terug naar fabrieksinstellingen moeten brengen waardoor u al uw instellingen en bestanden kwijt bent. Windows 10 plaatst uw oude Windows installatie in een speciale map, Windows.old, waarmee u het systeem kunt herstellen naar het moment voor de update. Na een maand wordt deze map automatisch verwijdert.

 

4. Een schone Windows 10 installatie is ook mogelijk

 

Het is ook mogelijk om een schone Windows 10 installatie uit te voeren door middel van de Herstel optie. Daarnaast kunt u een back-up maken op een USB-stick of DVD door een .ISO bestand aan te maken. Wilt u hiervan gebruik maken, dan zult u eerst de upgrade naar Windows 10 moeten uitvoeren. Uw activeringscode van Windows 7 of Windows 8.1 wordt dan gekoppeld aan de nieuwe Windows 10 installatie gekoppeld. Houd er rekening mee dat met een schone installatie al uw instellingen en bestanden kwijt raakt.

 

5. Niet-ondersteunde antivirussoftware wordt verwijderd

 

Wanneer u de overstap maakt naar Windows 10 en gebruik maakt van antivirus software dat nog niet compatibel is met Windows 10, dan wordt deze software door het besturingssysteem verwijdert en vervangen door haar eigen Microsoft Defender. Dit is echter niet de meest veilige oplossing voor uw systeem.

 

6. Aantal oude features (nog) niet aanwezig

 

Het is belangrijk om te weten dat een aantal zaken (nog) niet aanwezig zijn in Windows 10. Zo is er geen Media center en ook nog geen DVD-speler app. U kunt natuurlijk als alternatief gebruik maken van software van derde partijen, zoals de geliefde VLC player. Ook de Windows 7 desktop gadgets en de placeholder-feature van Windows 8.1 verdwijnen met Windows 10.

 

7. Sommige Windows 10 features nog niet beschikbaar

 

Windows 10 biedt een hoop mogelijkheden maar niet al deze mogelijkheden zijn op het moment voor iedereen beschikbaar. Zo is Edge, de nieuwe browser van Microsoft, nog niet helemaal af en is er geen Nederlandse versie voor Cortana, de spraakassistent van Windows. Windows 10 ondersteunt daarnaast over het scannen van vingerafdrukken en gezichtsherkenning maar de meeste desktops en laptops bevatten niet de benodigde hardware.

 

8. Privé bestanden worden opgeslagen in de cloud


Als u gehecht bent aan uw privacy dan is dit zeker een belangrijk feit. Alle documenten worden, zodra u inlogt met uw Microsoft-account, gesynchroniseerd in OneDrive. Als u dit niet wilt, kunt u dit in uw instellingen uitschakelen maar aanvankelijk wordt dit automatisch aan u opgedrongen. Via de spraak assistent Cortana wordt verder nauwlettend bijgehouden welke sites u bezoekt, welke muziek u luistert, hoe vaak u uw computer gebruikt en andere privacygevoelige informatie. Cortana is nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar mocht dit in de toekomst worden aangeboden, dan wilt u misschien toch deze feature aan u voorbij laten gaan.
Actions: E-mail | Permalink |