Fixed Price Projects          Flexibele IT oplossingen

Software op maat              Web Applications

14

Kent u ze nog, de mainframes? In de jaren '70 en '80 stond in ieder kantoor wel een reusachtige mainframe voor het verwerken van gegevens en transacties. Tegenwoordig is alles echter een stuk kleiner en zijn wij gewend om mobiele telefoons met ons te dragen wiens prestaties de mainframes van weleer doen verbleken.

De beslissing van IBM om een nieuwe mainframe te ontwikkelen, de z13, komt dan ook als een grote verrassing. Het feit dat de nieuwe mainframe volgens IBM toegespitst is op smartphones is een nog groter mysterie.

Nu moet u natuurlijk er rekening mee houden dat een mainframe vandaag de dag vele malen krachtiger is dan de uit de tijd dat mainframes de standaard waren. Het belangrijkste voordeel van een mainframe is echter de snelheid maar de betrouwbaarheid. Een supercomputer is in principe "krachtiger" dan een mainframe, maar een mainframe is ontworpen om jarenlang zonder een enkele fout of storing gegevens en transacties te verwerken.

Deze eigenschap is nu precies de reden waarom IBM ervoor gekozen heeft een mainframe voor smartphones te ontwikkelen. Het bedrijf verwacht namelijk dat het aantal transacties per smartphone explosief zal blijven toenemen waardoor er steeds meer rekenkracht nodig is om deze transacties te kunnen blijven verwerken. Bovendien gaat het om gevoelige informatie waardoor het zowel qua beveiliging als betrouwbaarheid snor moet zitten.

Voor het ontwikkelen van de z13 heeft IBM vijf jaar onderzoek en 1 miljard dollar uitgetrokken. De mainframe business zelf is geen grote tak van IBM en beslaat slechts 3% van de totale omzet. Door, als één van de weinige fabrikanten ter wereld, mainframes te leveren, heeft IBM wel een unieke mogelijkheid om een voet te zetten in grote corporaties, welke ook interesse zullen hebben in andere technologieën van IBM, zoals de cloud, big data en mobile oplossingen van het bedrijf.
Actions: E-mail | Permalink |