Fixed Price Projects          Flexibele IT oplossingen

Software op maat              Web Applications

08
Meer dan vijftig jaar terug introduceerde IBM op 7 April 1964 de System/360, de allereerste mainframe. De mainframe was in haar tijd een revolutionair apparaat. Tegenwoordig lachen we om deze archaïsche computer met een omvang van een kledingkast.

Is de mainframe een restant van het vorige millennium? Ja en nee. Uit een onderzoek van Smart Business blijkt dat aan de ene kant de populariteit van de "gebruikelijke" servers, oftewel, servers die gebruik maken van de X86 architectuur, enkel toenemen. Aan de andere kant is het percentage van bedrijven met een mainframe de afgelopen jaren gelijk gebleven. 


Waarom is de mainframe na vijftig jaar nog steeds niet afgedankt? Voor het antwoord op deze vraag zult u diep in de geschiedenis van deze computer van formaat moeten duiken. De personal computer is afgeleid van deze mainframe computer en is bedoeld als een minder krachtige en kleinere variant voor thuisgebruik. De smartphone is weer afgeleid van de personal computer en is opnieuw kleiner en minder krachtig dan een desktop computer. De techniek achter de consumenten PC's is de afgelopen twintig jaar sterk gemoderniseerd. Dat betekent echter niet dat vooruitgang van die "logge" mainframe computers stil is blijven staan. In tegendeel zelfs...

Mainframe computers blijven ook vandaag de dag nog de meest geschikte keuze voor taken die kolossale rekenkracht vereisen. Denk hierbij aan het verwerken van betalingsverkeer van een creditcardmaatschappij als Visa, het uitvoeren van een uitgebreide analyse voor de behandeling van een lastig te genezen ziekte en het doorspitten van bigdata voor het beantwoorden van de meest uiteenlopende vraagstukken.

De 360/System van IBM was de eerste echte supercomputer. Deze specifieke mainframe wordt wellicht niet meer gebruikt maar de nieuwe generatie supercomputers zijn vandaag de dag misschien nog meer relevant dan vijftig jaar geleden. Dankzij de enorme capaciteit van het internet en de trend om alles in de cloud op te slaan, is er veel meer behoefte aan de intense rekenkracht van een mainframe dan tijdens de introductie van het apparaat.

Actions: E-mail | Permalink |